Shizuokacha

Provincie Shizuoka is de grootste theeproducent van Japan en daar komt meer dan 40% van alle in Japan geprodceerde thee vandaan. Shizuoka thee wordt gezien als één van de drie meest bekende theesoorten van Japan (de twee andere zijn Uji thee uit Kyoto en Sayama thee uit Saitama). Diep gestoomde thee (fukamushi sencha) is 2 tot 3 keer langer gestoomd dan theebladeren van normale sencha. Het is een thee die op een speciale manier verwerkt is en daardoor een milde en heerlijke smaak heeft met minder bittere nasmaak (shibumi). De kleur wanneer de thee wordt gezet is prachtig donkergroen. Door lang te stomen zakt de vezelstructuur in de theebladeren in. Diverse actieve ingrediënten lossen makkelijker op in heet water, bovendien verzacht het diepe stoomproces de theebladeren, maar het maak vrij ook de stoffen zoals β-caroteen, vitamine E en chlorofyl die normaal in de theebladeren zouden achterblijven.waardoor je meer kunt genieten van volle thee.

Nadat theebladeren zijn geplukt, ondergaan ze de processtappen zoals stomen, wrijven en drogen voordat ze worden verfijnd; men spreekt dan van “aracha”. Stomen kan grofweg in drie manieren worden ingedeeld: normaal stomen, licht stomen en diep stomen. Shizuoka thee wordt meestal diep gestoomd. Hierdoor is fukamushi sencha qua structuur korter en platter dan bij andere manieren van stomen en bevat meer poeder. Voor mensen die gewend zijn aan normaal gestoomde thee, kan deze thee als poederachtig en van lagere kwaliteit overkomen. Echter vormen deze fijne theeblaadjes de basis van de heerlijke smaak (umami) en de rijkdom van Shizuoka thee.

Leuk om te weten

Sencha kan tot 3 keer worden genoten. Na de derde infusie vermindert de umami-smaak en geur, maar er zitten nog veel catechines in. Het is een goed idee om de smaken naar uw smaak te proberen. De sleutel om het tweede brouwsel heerlijk te maken, is door de laatste druppel eruit te persen, omdat het tweede brouwsel samentrekkend zal zijn als het water van het eerste brouwsel achterblijft. Nadat je de theepot hebt uitgegoten, leg je het deksel van de theepot opzij zodat de theeblaadjes niet benauwd worden en de tweede infusie heerlijk zal zijn. Gebruik voor de tweede infusie iets heter water dan de eerste infusie om te genieten van de umami die in de theebladeren achterblijft en de matige samentrekking die bij hoge temperaturen oplost. Giet het vanaf de 2e infusie vroeg uit.